Šolska knjižnica je namenjena vsem učencem, učiteljem in strokovnim delavcem šole. V šolski knjižnici vsi obiskovalci upoštevamo knjižnični red. Urnik izposoje je napisan na vratih knjižnice in velja za celo šolsko leto, knjižnica je izjemoma zaprta, kadar je knjižničarka odsotna zaradi nadomeščanj odsotnih učiteljev ali spremstva učencev.

Bralna značka v šolskem letu 2022/2023

Šolski fotografski natečaj “PREBIRAM, DA SI MOČ NABIRAM

2. APRIL – MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa C. Andersena – praznuje mednarodni dan knjig za otroke. S tem praznikom želimo spodbujati ljubezen do branja in mladinskih knjig.

Vsako leto je »nosilka« praznika druga nacionalna sekcija IBBY. Letos je tako na vrsti kanadska. Poslanico je napisal Richard Van Camp, plakat je ustvarila Julie Flett. V slovenščino je poslanico prevedla Katja Zakrajšek.

ZGODBE SO KRILA, KI TE PONESEJO KVIŠKU

Branje je svoboda. Branje je dih.

Branje ti odpre nov pogled na naš svet in te povabi v svetove, od koder sploh nočeš oditi.

Branje tvojemu duhu ponudi priložnost za sanje.

Pravijo, da so knjige prijateljice za vse življenje; strinjam se s tem.

Ti kot popolno vesolje rasteš le z branjem.

Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku, zato poišči knjige, ki nagovarjajo tvojega duha, srce, um.

Zgodbe so lek. Zdravijo. Tolažijo. Navdihujejo. Učijo.

Blaženi, ki pripovedujejo in ki berejo in ki poslušajo. Blažene knjige. Lek so za boljši, svetlejši svet.

Mahsi cho. Najlepša hvala.

PRIZNANJA ZLATA HRUŠKA

Mestna knjižnica Ljubljana že več kot desetletje podeljuje znak zlata hruška kakovostnim knjigam za otroke. Vsako leto podeljuje tudi PRIZNANJA zlata hruška. Izbrali so si, da prejemnike priznanja zlata hruška razglasijo vsako leto 13. novembra, na svetovni dan prijaznosti. 

Strokovna komisija je izbirala med knjigami, ki jim je Strokovni odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig (vodi in izdaja ga Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo) podelil znak za kakovost zlata hruška.

Priznanje zlata hruška v različnih kategorijah so prejele naslednje knjige:

Skrivno društvo KRVZ / Simona Semenič, Ilustr. Tanja Komadina. Mladinska knjiga.

Osamosvojitev / Nataša Strlič in Damijan Stepančič. Miš založba               

35 kil upanja / Anne Gavalda. Prev. Boris Jukić. Mladinska knjiga

Ana in Froga. Bi čigumi? / Anouk Ricard. Prev. Andreja Bajt. Zavod VigeVageKnjige

Čebele / Wojciech Grajkowski. Ilustr. Piotr Socha. Prev. Staša Pavlović. Mladinska knjiga

Z veseljem sporočam, da IMAMO prav vse izmed nagrajenih knjig TUDI V ŠOLSKI KNJIŽNICI, zato vas vse vabim k branju!

knjižničarka Barbara Kavčič

MEDVOŠKA KNJIŽNA TRANSVERZALA 2021/22

Tudi letos se bomo pridružili projektu Knjižnice Medvode – Medvoški knjižni transverzali. Projekt je namenjen osnovnošolskim otrokom in njihovim družinam. Z njim želimo spodbujati družinsko branje in bralne navade ter tudi spoznavanje občine Medvode.

Vsi, ki se nam boste pridružili, boste zbirali žige v za to namenjenem kartončku. Dobite ga v šolski knjižnici ali v knjižnici Medvode. Več o projektu si lahko preberete tudi na spletni strani Knjižnice Medvode: https://www.knjiznica-medvode.si/druge-storitve/osnovnosolci/medvoska-knjizna-transverzala/.

Izpolnjen kartonček oddate v Knjižnici Medvode ali v šolski knjižnici do 10. 5. 2022. Na koncu šolskega leta vsi sodelujoči prejmete priznanje, tri izžrebane družine pa tudi nagrado.

Vabljeni k sodelovanju!                   

knjižničarka Barbara Kavčič

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE ZA PRETEKLO ŠOLSKO LETO

V torek, 5. 10. 2021, nas je ob zaključku lanskoletne Bralne značke obiskal BOŠTJAN GORENC – PIŽAMA, pesnik, pisatelj, prevajalec, komik … kot si pravi sam – človek s črkami.

Na varni razdalji smo se zbrali v šolski telovadnici, kjer nam je avtor na zanj značilen humoren način predstavil  svoja avtorska dela za najmlajše (Kaj se skriva očku v bradi, Si že kdaj pokusil luno?) in malo večje (sLOLvenski klasiki, Reformatorji v stripu, Moj lajf), prevode priljubljenih del, kot so Pasji mož in Kapitan Gatnik. Prisluhnili smo pravljici Pozabljiva kapica, raperski pesmi, manjkala ni niti Zdravljica – predstavil jo je kar s čustvenčki.

Ob tej priložnosti še enkrat čestitam vsem učenkam in učencem, ki ste v lanski jubilejni 60. sezoni uspešno zaključili Bralno značko, in si želim, da se ob koncu letošnjega šolskega leta ob obisku avtorja zberemo še v večjem številu.

Kdo nas bo prišel obiskat, pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.

knjižničarka Barbara Kavčič

NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA

https://nmsb.pismen.si/wp-content/uploads/2021/08/BEREMO_SKUPAJ_PLAKAT_420_594_2021.jpg

Na mednarodni dan pismenosti, 8. 9., se začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki se mu bomo pridružili tudi na naši šoli. Z akcijo Beremo skupaj želimo podpreti promocijo branja, ozaveščati o omenu branja, bralni pismenosti in bralni kulturi.

Učenci bodo v okviru akcije Beremo skupaj reševali knjižni bingo, skupaj z učiteljicami nekajkrat tedensko glasno brali, na dan zlatih knjig, 17. 9., pa začeli tudi z BRALNO ZNAČKO.

Knjižni bingo 1.–3. razred

Knjižni bingo 4.–5. razred

Knjižni bingo 6.–9. razred

K skupnemu branju v domačem okolju  vabimo tudi vse vas. Letos je namreč izpostavljeno prav družinsko branje, v ta namen je zaživela zelo uporabna spletna stran Družinska pismenost https://druzina.pismen.si/ .

Berimo skupaj!

knjižničarka Barbara Kavčič

Šolska knjižničarka, Barbara Kavčič

(Skupno 3.635 obiskov, današnjih obiskov 1)