https://www.tradicionalni-zajtrk.si/wp-content/themes/tsz/images/logo.png

Tako kot po večini slovenskih šol in vrtcev smo se v petek, 18. 11. 2019, tudi v naši šoli pridružili projektu “Tradicionalni slovenski zajtrk”.

Pobudnik projekta je bila v letu 2011 Čebelarska zveza Slovenije, v letu 2012 so se tej pobudi pridružili tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarsko interesno združenje mlekarstva, Inštitut Republike Slovenije za varovanje zdravja in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno osveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Vsem učencem in zaposlenim so naši kuharji pripravili dober, zdrav zajtrk. Na polnozrnat kruh brez aditivov smo si namazali domače maslo in med, pili smo toplo mleko. Ponujena so nam bila tudi jabolka. Vse, kar nam je bilo ponujeno, so pridelali naši slovenski kmetje, mlekarji, čebelarji, za kar smo jim iskreno hvaležni!

 

(Skupno 207 obiskov, današnjih obiskov 1)