10. novembra je minilo 200 let od smrti slovenskega razsvetljenca, mecena, pisatelja, gospodarstvenika, humanista in naravoslovca Žige Zoisa. Zato smo ob tej obletnici v avli šole pripravili razstavo o tem velikem mentorju in mecenu na Slovenskem, ki je s svojim denarjem podpiral razvoj slovenskega slovstva in znanosti. Več o njegovem zanimivem življenju in delu boste spoznali ob ogledu razstave.

Poleg Zoisa na razstavi lahko opazimo še ostale »žarnice« razsvetljenstva na Slovenskem, pomembne može, ki so se zbirali v t. i. Zoisovem krožku ter načrtovali začetke na področju poljudnoznanstvenega ustvarjanja, časnikarstva, zgodovinopisja, umetnostnega pisanja, slovenskega gledališča … Slovenci so se začeli zavedati slovenstva, razvijali sta se nacionalna zavest in ideja naroda.

Z razstavo smo se še enkrat spomnili, da je letošnje leto imenovano tudi Vodnikovo leto, saj je januarja minilo 200 let od smrti tega velikega jezikoslovca, pesnika, prevajalca, časnikarja in duhovnika, ki se je med drugim podpisal pod eno prvih slovenskih pesniških zbirk, napisal prvo slovensko kuharico ter babiški priročnik v domačem jeziku.

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)