POVEJ, UČITELJ

Dragi otroci, spoštovani sodelavci,

ta teden obeležujemo »teden otroka«.  Različni dogodki in prireditve nas v tem tednu opominjajo, da smo odrasli dolžni poskrbeti za mlade, ki so v marsičem še zelo nebogljeni in se z našimi spodbudami in zgledom šele pripravljajo na samostojno življenje.  V otroških in mladostniških letih se otroci srečajo s pomembnimi ljudmi, ki opravljajo poklic učitelja, vzgojitelja. 

Prav danes obeležujemo svetovni dan učiteljev, ki ga poznajo povsod po svetu. Že sama beseda »učitelj« zelo veliko pove. Biti učitelj je nekaj lepega, plemenitega, saj smo vsi učitelji poklicani k temu, da skupaj s starši vzgajamo mladi rod in počasi in vztrajno gradimo osebnosti, ki bodo kasneje opravljale najrazličnejše poklice, ki jih človeštvo potrebuje.  Zato, spoštovani  učitelji in učiteljice, z vašo prisotnostjo in delom v naši šoli opravljate zelo pomembno nalogo, za kar sem vam iskreno hvaležna.

Poklic, ki ga vzgojitelji in učitelji opravljamo, ni lahek, je pa plemenit, še posebej takrat, ko ga opravljamo z veseljem, z vso dušo in telesom, ko iz nas žari optimizem, ko iz nas žari posebna energija, ki je mnogi okrog nas niti ne razumejo prav dobro.  Želim vam, da vam te energije nikoli ne zmanjka, še posebej v sedanjih razmerah, ki zahtevajo dodatno ustvarjalnost, prilagodljivost… Ne izgubite upanja nad mladimi, saj vemo, da so mnogokrat v stiskah.

Mi smo tisti, ki jih znamo s pogledom spodbuditi,

mi smo tisti, ki jih znamo potolažiti, jih pohvaliti, ko to zaslužijo,

mi smo tisti, ki jih moramo ob napakah opomniti, da ne delajo prav.

Ponosni bodite na svoj poklic, na svoje poslanstvo!

Hvala tudi vsem ostalim delavcem v šoli, tudi vi ste učitelji s svojim zgledom in odnosom do dela, ki ga opravljate. Hvala kuharjem, da nam pripravljate različne in okusne obroke, čistilkam za vsakodnevno očiščene šolske prostore, hišniku za vse popravljene stole in mize ter skrb za pokošeno travo, lepo okolico šole. In hvala  za vse tiste zadeve, ki jih s pomočjo tajnice, računovodkinje in psihologinje urejamo v tajništvu, računovodstvu in svetovalni službi. Iskrena zahvala gre tudi moji pomočnici, gospe Mariji, ki naredi toliko dobrega, da vse poteka brez večjih težav.

Danes smo povabili v šolo tudi posebne goste, od katerih se lahko tudi zelo veliko naučimo. V okviru obeleževanja dnevov evropske kulturne dediščine, katerih letošnja tema govori o »redkih in dragocenih znanjih, spretnostih in poklicih« bodo v današnjem dopoldnevu z nami: g. Tone Rebolj, ki bo predstavil »jasličarstvo«, ga. Rozalija Strojan bo predstavila ročno delo »vezenje«, naši učiteljici ga. Jasna Jelen in ga. Maja Rebolj pa »kvačkanje«. Tudi »žehtali« bomo ob pomoči go. Karline Treinen in njene prijateljice. G. Štefan Čebašek bo povedal in pokazal, kako se prideluje in predela proso.

Vsi ti ljudje, pa tudi naši starši, stari starši so ali pa so bili neke vrste učitelji, vzgojitelji. Tudi oni se zelo trudijo, da bi svoje otroke ali pa sovaščane vzgojili v čim boljše ljudi in zato jim moramo biti prav tako iskreno hvaležni.

Drage učenke in učenci, prepričana sem, da ste tudi vi vsi hvaležni vsem učiteljem, ki so vas ali pa vas še učijo in da jim boste v znak hvaležnosti s pridnostjo in vedoželjnostjo pokazali, da jih pri njihovem pomembnem poklicu tudi spoštujete in podpirate. Če se boste dobro učili, sodelovali pri pouku, pisali naloge in s tem utrjevali in nadgrajevali svoje znanje, je to za učitelja največja nagrada!

Zaploskajte in čestitajte svojim učiteljicam in učiteljem za njihov dan!

 vaša ravnateljica Damijana Božič – Močnik                                                                                                         

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)