M. Š., učenka 9. razreda

V šolo smo prišli ob 8.00 in ob 8.20 pričeli z dejavnostmi dneva preventive. Prvi dve uri smo bili v učilnici geografije in zgodovine. Imeli smo predavanje o med vrstniškem nasilju. Naš predavatelj je bil policist Feliks iz policijske postaje v Medvodah. Povedal nam je, zakaj pride do med vrstniškega nasilja, kako ga preprečevati in kako odreagirati, če si žrtev ali opazovalec.  Temo nam je hotel približati, zato nam je dajal iztočnice za pogovor. Spraševal nas je o naših izkušnjah in o tem, kako bi odreagirali v določenih situacijah. Na koncu je ostalo še toliko časa, da nam je predstavil poklice v policiji in šole, ki bi jih morali obiskovati, da bi do teh poklicev prišli. Po malici smo imeli predavanje predstavnika Zavoda Vozim, ki je invalid. Gospod Borut nam je opisal akcijo Še vedno vozim, vendar ne hodim. Povedal nam je tudi svojo zgodbo. Podrobno nam je opisal svoje življenje pred nesrečo in tudi razloge za nesrečo. Ko nam je začel pripovedovati o nesreči in o življenju po nesreči, smo se vsi zamislili. Skozi njegovo zgodbo smo lahko ugotovili, kako malo je potrebno, da se ti življenje postavi na glavo in popolnoma spremeni. Zadnje predavanje je bilo o drogah. Gospod Janez nam je predstavil različne dovoljene in nedovoljene droge, njihov učinek, proizvodnjo, …. Pokazal nam je tudi slike zvezdnikov, ki so bili mlajši od 30 let in so umrli zaradi drog. Na koncu pa nam je pokazal primer, kaj lahko v življenju dosežeš, če živiš zdravo. Zadnjo šolsko uro smo imeli čas, da smo razmislili o delavnicah in svoje razmišljanje tudi zapisali. Dan preventive nam je bil zelo všeč. Izvedeli smo veliko takega, kar nam bo v življenju v pomoč.

Učenki 7. razreda

Včeraj, 29. 11. 2018 smo imeli naravoslovni dan, na katerem so nam predavali o nevarnostih na spletu. Prvi dve uri smo se pogovarjali z dvema kriminalistoma, ki se ukvarjata z raziskovanjem nadlegovanja na spletu. Povedala sta nam, kako se izogibati nadlegovanju in kaj storiti v primeru, da do nadlegovanja pride. Naslednji dve uri smo se pogovarjali s prostovoljcem iz Centra za pomoč pri prekomerni rabi interneta Log Out. Govorili smo o odvisnosti od interneta in o tem, kaj lahko objavljamo na internetu in kaj ne. Naučili smo se veliko koristnih stvari.

V. Z., 6. r.

Na Dan preventive smo prišli v šolo ob 8.00 in pogledali na razpored, kje se začnejo naše delavnice. V matematični učilnici smo najprej pomagali razporediti stole v polkrog. Delavnico smo imeli skupaj s 7. razredom. Vodila sta jo dva kriminalista. Pogovarjali smo se o med vrstniškem nasilju, zlorabah na internetu ter o tem, da slik ne smemo objaviti brez dovoljenja osebe, ki je na njej. Ogledali smo si video, v katerem je nek fant v Ameriki izvedel poizkus. Naredil si je lažni profil z lažnimi podatki na družabnem omrežju. Tri dni se je dopisoval z nekim dekletom. Prepričal jo je, da se dobita v parku. Še prej pa se je dogovoril z njenimi starši, ki so privolili v ta poizkus. Starši so bili prepričani, da se hčerka ne bo odzvala vabilu tega fanta, vendar so se zmotili. Z drugim dekletom se je dogovoril, da pride k njej na dom, tretja pa se je celo odzvala na vabilo v njegov avto. Vse so se neprimerno odzvale – ne smeš se dogovarjati z nekom, ki ga ne poznaš osebno. Delavnica je bila zelo poučna. Po malici smo imeli novo delavnico. Vodil jo je predstavnik zavoda Log Out. Pokazal nam je video, v katerem je najstnik igral igrico. Ko so mu izklopili računalnik, je postal agresiven in razbil računalnik. Pogovarjali smo se o prekomerni uporabi interneta in igric,  o odvisnosti in o uravnoteženi uporabi mobilnih naprav. Na koncu delavnice smo reševali ankete o tem, kakšen je naš odnos do mobilnih naprav. Preventivni dan je bil zelo zanimiv in mi je bil zelo všeč.

Zbrala: Barbara Strmšek Matičič

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)